Velvære

9 kostråd til en bedre søvn

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Har du problemer med at sove? Hvis svaret er “ja”, så er du bestemt ikke den eneste.

Således skrev det danske Vidensråd for Forebyggelse i 2015, at 11 % af den voksne befolkning i Danmark har haft svære søvnproblemer inden for de seneste 2 uger – Mens yderligere 30 % har oplevet søvnproblemer i nogen grad.

Heldigvis er der mange ting, som du selv kan gøre for at forbedre din søvn. I denne artikel vil vi tage fat på det, der handler om, hvad du putter i munden. Der er nemlig flere ting omkring kosten, du kan skrue på for at opnå en bedre søvn.

Kosten er naturligvis ikke alt. Derfor vil vi anbefale, at du supplerer denne guide med læsning på Sengeguruen.dk. Her kan du lære om produkter såsom senge, madrasser, dyner, puder og sengetøj der alle vil kunne hjælpe med at forbedre din søvn.

1. Gå ikke sulten i seng

God søvn hænger i høj grad sammen med velvære. Sørg derfor for at du har lidt i maven, inden du går i seng.

Det handler om at have spist, så du føler dig godt tilpas. Det er derfor heller ikke godt at fortære et kæmpe måltid lige inden sengetid. Spis i stedet et mindre måltid der får dig til at ramme lige netop det punkt, hvor du føler dig mest afslappet.

2. Undgå fedtrige fødevarer inden sengetid

Vi ved nok alle, at fødevarer med meget fedt kan føre til en højere vægt.

Derimod er det ikke os alle, der ved, at denne fødevaretype – der bl.a. inkluderer chips – også kan påvirke vores søvn.

… Men det kan den! Forskere har nemlig påvist, at den fede mad kan resultere i en ringere søvnkvalitet, hvis vi indtager den tæt på sengetid.

3. Drop aftenkaffen

Aftenkaffen er en indgroet del af hverdagen i mange danske hjem… Lider du af søvnproblemer, kan du dog overveje at droppe den. For naturligvis er det ikke optimalt for din søvn at drikke aftenkaffe, når nu vi netop drikker kaffen for dens opkvikkende effekt.

Læg desuden mærke til om andre føde- og drikkevarer, som du indtager om aftenen indeholder koffein. Det kunne eksempelvis være tilfældet med cola, te og chokolade.

4. Undgå for meget protein inden du skal sove

Makronæringsstoffet protein har mange positive egenskaber.

Således giver proteinrige fødevarer ofte en god mæthedsfornemmelse per kalorie, ligesom protein er essentielt i opbygningen og vedligeholdelsen af dine muskler.

Protein kan dog også påvirke søvnen negativt, hvis du indtager meget af det tæt på sengetid. Protein er nemlig svært fordøjeligt, hvorfor det sætter kroppen på overarbejde.

Ydermere indeholder protein stoffet tyrosin. Tyrosin er en aminosyre, som bidrager til dannelsen af dopamin. Dopamin hænger tæt sammen med lykke – men det sætter også hjerneaktiviteten i gang, hvilket jo er kontraproduktivt, når tiden er kommet til at falde til ro.

5. Spis kirsebær!

Kirsebær smager ikke bare godt. De er også rige på vitaminer og antioxidanter… Og som om det ikke var nok, så kan de også bidrage til en bedre søvn. Kirsebærrene styrker nemlig dit melatonin-niveau.

Metalonin bliver også kaldt for søvnhormonet. Grunden til dette er, at hormonet er med til at fortælle kroppen, at det er ved at være tid til at sove. Dette kommer til udtryk i en naturlig træthed.

6. Pas på med stærk mad

Mange af os kan nok nikke genkendende til, hvordan stærkt krydret mad kan give lidt uroligheder i maven… Og dette giver jo ikke ligefrem de bedste forudsætninger for at slappe af, når du skal sove.

Pas derfor på med at spise stærk mad – som vi eksempelvis kender fra det indiske og mexicanske køkken – hvis du snart skal i seng.

7. Drik varm mælk med honning

Det gamle husmoderråd om at drikke varm mælk med honning er ikke helt ved siden af. Både mælk og honning indeholder nemlig tryptofan. Tryptofan er en aminosyre, der har en positiv indvirkning på din søvn.

8. Prioritér kulhydrater om aftenen

Også kulhydrater har en søvndyssende effekt… Og når nu du skulle prøve at holde lidt igen med fedt (råd nr. 2) og proteiner (råd nr. 4), er det jo oplagt i stedet at prioritere de kulhydratrige fødevarer i aftenens sene måltider.

9. Hold igen med drikkevarer

Man kan nemt få sig en vane med at drikke meget. Det betyder ikke så meget i løbet af dagen, hvor du jo bare kan tage et ekstra toiletbesøg. Men fortsætter du med at drikke meget om aftenen, er der en stor risiko for, at du får din søvn afbrudt af tissetrang.

Write A Comment